Geplaatst op
Al je leraren zijn bij je in dienst volgens een contract. In het contract staan allerlei zaken, zoals loon, bepaalde of onbepaalde werktermijn en bijvoorbeeld de opzegtermijn van een dienstverband. Nu wil je een leraar ontslaan, maar mag dat zomaar? Hier komen allerlei plichten en rechten van werknemer en werkgever bij kijken. Dit valt onder het ontslagrecht. Het is een recht dat regelt hoe je op een juridisch correcte manier uit elkaar gaat. We gaan nader bekijken wat je moet weten als zodra je een werknemer wilt ontslaan.
Een leraar ontslaan
Voor 1 januari 2020 vielen leraren nog onder een ambtenaar functie. Dat is nu dus afgeschaft. Waar ze voorheen een eenzijdige aanstelling kregen krijgt elke leraar nu een arbeidsovereenkomst. Je mag een leraar niet zomaar ontslaan. Er zijn regels waar je als werkgever aan moet houden die vermeld staan in onder andere het afgesproken arbeidsovereenkomst. Deze regels zijn opgesteld in schriftelijke afspraken. Denk hierbij aan zaken als een vastgestelde opzegtermijn. Er moet een ontslagreden aanwezig zijn die volgens de wettelijke bepaling voldoet. Dit wordt vooraf getoetst door het UWV of de kantonrechter. Voordat het samenwerkingsverband wordt beëindigd gaat de UWV of kantonrechter dus controleren of alles correct volgens de regels is verlopen. Zo moet de reden voor het ontslag duidelijk gegrond zijn en er moet eventueel gekeken worden of een herplaatsing mogelijk is.
Wederzijdse instemming leraar en werkgever
Een ontslag kan ook met wederzijds instemming plaatsvinden. Zowel werkgever als werknemer geeft aan dat het samenwerkingsverband te willen beëindigen. De beëindiging wordt dan schriftelijk afgedaan. Hierin kunnen de zaken betreft het ontslag helder besproken worden waarbij dus wederzijds instemming gegeven wordt om uit elkaar te gaan. Denk hierbij aan een afgesproken ontslagvergoeding of een vervroegde stopdatum. Dit kan een hoop juridisch uitzoekwerk besparen.
Wat moet ik doen als een leraar niet eens is met het ontslag?
Wanneer een leraar niet eens is met zijn ontslag, dan kan deze persoon juridische vervolgstappen gaan nemen. Zo kan een leraar naar de kantonrechter stappen en er via deze weg voor zorgen dat je als werkgever moet houden aan gemaakte afspraken. Het kan ook zijn dat een leraar en werknemer een afspraak in een arbeidsovereenkomst anders interpreteren. Het ontslag kan dan een ingewikkeld juridisch gevecht worden. Het is dan aangeraden om naar een specialist in ontslagrecht te stappen. Zoals het Juridisch centrum voor ontslag en arbeidsrecht. Ze zijn ondere gespecialiseerd in arbeidsovereenkomsten voor leraren. Op deze manier kan een lastige juridische zaak in heldere taal worden uitgelegd en weet je meteen waar je als werkgever aan toe bent.